Tóth József és Erzsébet Hidrogeológia Professzúra és Alapítvány

Vajon meddig lesz elegendő ivóvizünk? Egyre gyakrabban hangzik el ez a kérdés. Ne gondold, hogy csak a látható felszíni vizekkel számolhatunk. Sőt, az emberiség jövője szempontjából a szemünk elől elzárt felszínalatti vizek különös jelentőségűek, hiszen jó minőségű, és az emberi tevékenységek által kevésbé veszélyeztetett víztartalékot jelentenek. A vízkörforgalom révén a felszínalatti vizek is folyamatos átalakulásban, mozgásban vannak, és kölcsönhatnak környezetükkel. A kibontakozó globális vízválság miatt a felszínalatti vizek jelentősége egyre nő, így a vízáramlások megértésének jelentősége napjainkban különösen fontos, ez áll a hidrogeológusok kutatásainak fókuszában. A felszín alatti vízáramlások és hatásaik az élet számos területén tetten érhetők a mezőgazdaságtól a geotermikus, ásványfeltárási, szénhidrogén-kutatásokon át a klímaváltozásig.

A Tóth József és Erzsébet Hidrogeológia Professzúra az ELTE felszínalatti vizekkel foglalkozó kutatóit tömöríti. A felszínalatti vizek kutatásához nem kell mindig a föld alá bújni, hiszen rengeteg más eszközt bevethetünk megismerésükhöz: térinformatikai szoftverekkel “felszeleteljük” a földet, hogy megtudjuk merre folyik a víz; megmérjük a vizek láthatatlan összetevőit, hogy eredetüket tisztázzuk; neon zöldre festjük a leszivárgó vizet, hogy kövessük felszín alatti útját.

Kíváncsi vagy, milyen érzés a Gellért-hegy belsejében található alagút 40 °C-os melegében dolgozni? Miért izgalmas a források kutatása és milyen titkokat árulhatnak el nekünk? Érdekel, hogyan kerül a felszínalatti víz a poharadba, hogyan függnek össze a felszíni és felszínalatti vizek, vagy hogy milyen meleg a víz 2 km mélyen a föld alatt? Gyere, látogasd meg standunkat, és megtudhatod!

groundwater hidrogeologia

Tóth József és Erzsébet Hidrogeológia Professzúra és Alapítvány

Minden csepp számít! Rejtett kincsünk a felszínalatti víz
1117 Budapest Pázmány Péter sétány 1/C,
E-mail: hidrogeologia@tothprofesszura.elte.hu Honlap: www.tothprofesszura.elte.hu

Kapcsolódó anyagok: Tóth József és Erzsébet Hidrogeológia Professzúra és Alapítvány

banner 7PROBA eupolisz

banner fotopaly

banner arc 1

A megismerés kalandja!

Rendezvényünk a Facebookon

banner 2014 pedaloca