Magyar Barlangi Mentőszolgálat

A barlangi mentés igen felelősségteljes, nagy összpontosítást igénylő, eszköz igényes feladat. A barlangban speciális felszerelés és képzettség szükséges már az egyszerű túrázáshoz is, míg bajbajutott emberek kimentésére csak jól felkészült, erre szakosodott szervezet képes. A Magyar Barlangi Mentőszolgálat (BMSZ) az ország egész területén riasztható és bevethető. Egyesületünk a barlangokban vagy hegyvidéken, nehezen megközelíthető helyen megsérült, bajba jutott emberek mentésére, felkutatására, számukra szakszerű elsősegély nyújtására alakult 1961-ben. Fő feladatunk mellett ugyan olyan fontosságú a megelőzés. Ezért a BMSZ tevékenyen részt vállal az oktatásban, a Magyar Természetbarát Szövetség, illetve a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat keretein belül működő barlangi túravezető, kutatásvezető képzésben, és a technikai tanfolyamok lebonyolításában egyaránt.

A 127 fős tagságból a szervezet magját 50-60 fő rendes tag alkotja, akik barlangász hobbijuk révén tartós és folyamatos barlangász tevékenységükkel, kiemelkedő technikai jártasságukkal és képzettségükkel, a barlangi mentési ismeretek elsajátításával, azok rendszeres gyakorlásával bebizonyították, hogy képesek megfelelni a szolgálat célkitűzéseinek. Őket egészítik ki azok az orvosok, akik barlangász gyakorlatuk révén képesek a bajba jutott személyekhez eljutni. Tagjaink önkéntesen, térítés nélkül végzik életmentő tevékenységüket. Civil munkájukat, magán programjukat félretéve évente átlagosan 3-6 riasztáshoz vonulnak ki. Több, mint fél évszázados tevékenységünk alatt közel 500 ember életét mentettük meg és minden akciónkat sikeresen zártuk. Közfeladatot ellátó közhasznú szervezet révén állami támogatást nem kapunk, fő bevételi forrásunk a tagdíjak és az SZJA 1%-os felajánlások!

bmsz 1

bmsz 2

Magyar Barlangi Mentőszolgálat

„… minden lehetőt megteszünk a barlangokban vagy egyéb nehezen megközelíthető helyen szerencsétlenül járt, megsérült, illetve eltévedt, ezért életveszélyes helyzetbe került embertársaink felkutatása, számukra elsősegély nyújtása és veszélyes helyzetükből történő kimentése érdekében… Önként és tudatosan vállaljuk az előírt fegyelmet, a szolgálat nehézségeit és veszélyeit.”

1024 Budapest, Keleti Károly utca 15/b; tel.: 70-333-4128
Ee-mail: info@caverescue.hu Honlap: www.caverescue.hu

Kapcsolódó anyagok: Magyar Barlangi Mentőszolgálat

banner 7PROBA eupolisz

banner fotopaly

banner arc 1

A megismerés kalandja!

Rendezvényünk a Facebookon

banner 2014 pedaloca