2017. április 23., vasárnap 20:10

Középpontban a vízkincsünk – Felfedezők Napja 2017. április 29.

Ahol az Erő, a Kitartás és a Tudomány találkozik: 2017. április 29-én, a Millenáris Parkban ötödik alkalommal nyitja meg kapuit a Felfedezők NapjaA FÖLDGÖMB magazin és a Magyar Földrajzi Társaság szer­ve­zé­sében. Idén a vízkincsünk kerül a közép­pont­ba. A Kutatóexpedíciók Feszti­válján, paleon­to­ló­gusok, bio­ló­gu­sok, bolygó­kutatók, klímakutatók, vulka­no­ló­gusok, geográfusok és még számos tudományág kutatói hozzák testközelbe a terepi kutatás világát. A látogatók a rendezvény elő­adá­sain, bemutatóin, mini kiállításán keresztül pillanthatnak be munkájukba, mód­sze­reik­be és megismer­ked­hetnek a felfedezők eszköztárával is.

Középpontban a vízkincsünk

Az éltető víz alapvető lételemünk. Különösen érzékenyek vagyunk mennyiségére és minőségére is. Gyakran túl kevés (pusztító aszály), sokszor pedig túl sok (árvizek) van belőle. A Kárpát-medencében gazdag és stabil vízkinccsel számol­ha­tunk, ám még ez is meglepően könnyen sebezhető. De mi a helyzet a kevésbé szerencsés vagy épp kevésbé feltárt területek vizeivel? Honnan van ismeretünk a barlangrendszerek, a magashegyi tavak, vagy éppen a sarkvidékek vizéről (és jegéről)? Hogyan árulkodnak mindezek az átalakuló klímáról,  a változó kör­nye­zetről?  És a vizes közeghez kapcsolódva: kiket és miért késztet ma kalandos ku­ta­tásra és utazásra a folyók-tavak-tengerek világa? Ezekre a kérdésekre keressük a választ az V. Felfedezők Napján.

Olimpikonok, extrém utazók vizeink védelméért

A WWF Magyarország szervezésében egy kerekasztal beszélgetés tarkítja majd a programot. A résztvevők a legkülönbözőbb módon kötődnek a vízhez, és arról beszélnek majd, hogyan alakult ki a kötődés, illetve mit jelent számunkra a fenntarthatóság. A WWF által moderált kerekasztal résztvevői között lesz Csipes Tamara olimpiai kajakozó, Policsányi István, az Ember expedíció szülő­atyja, Rakonczay Gábor világrekorder óceán-átszelő evezős, Hankó Ger­gely, a PET Kupa főszervezője, és Végvári Tamás, az Európát megkerülő kajak-kalandor.

Magyar Felfedező Nagydíj

A Földgömb az Expedíciós Kutatásért Alapítvány idén ötödik alkalommal ítéli oda a Magyar Felfedező Nagydíjat, melyet Dr. Nagy Balázs az alapítvány kura­tó­ri­u­má­nak elnöke ad át 12.40 órakor. A díjazott olyan expedíciós feltáró tevé­keny­ségért kapja az elismerést, amely új szakmai eredményeket hoz, maradandó érték­teremtéssel jár, jelen­tős  nemzetközi figyelmet kelt.Vajon Börcsök Péter barlang­kutató, a Himalájában dolgozó Irimiás Balázs, Sántha István szociál­antro­­pológus, valamint Ősi Attila paleontológus után ki veheti át a legkie­melkedőbb hazai, terepi felfedezőnek járó díjat? Kiderül április 29-én a Felfedezők Napján!

Családi fesztivál

A Felfedezők Napja– az előadásokon, bemutatókon túl – a földrajz ünnepe, igazi családi fesztivál, sok-sok játékkal és nyereménnyel! A vállalkozó szellemű láto­gatók próbára tehetik magukat, hogyan állnának helyt egy valódi expedíción! Aki teljesíti a hétpróbát, és a szerencse is mellé szegődik, akár egy utazást is nyerhet az Al-Dunához de hazaviheti a sok értékes ajándék egyikét is!Aki nem nyer semmit, még mindig belekóstolhat a Pedalocafe – expedíciós kávézó­tri­cikli baris­tája által készített biokávé-külön­leges­ségekbe.

A gyermekeket is gazdag program várja! Játékos feladatok segítségével lehetnek új ismeretekkel gazdagabbak a legkisebbek is: A Földgömb magazin arcfestéssel, a WWF MagyarországAlapítvány a dunai vizesélőhelyek látványos bemutatójával, a Magyar Földrajzi Múzeum Balaton játékával, a barlangkutatók kötélmászó pályával várják őket. Az MTA CSFK Földrajztudományi Intézetének bemuta­tó­helyén pedig már a nagyobbak is talál­hat­nak érdekes feladatokat. De hosszasan sorolhatnánk az érdekes programokat.

A fesztivál a geográfia és rokontudományai legnagyobb és leglátványosabb hazai ren­dez­vénye, mely évről-évre egyre több látogatót vonz. A különleges program célja felhívni a figyelmet a kuta­tó­expedíciók fontosságára, valamint az expe­dí­ciók tudományos gyökereire. Kedvet és érdeklődést ébreszteni a jövő generációjában a ­tu­do­má­nyos kutatómunka iránt, megmutatni a feladat szépségét, izgalmát!

A minőségi ismeretterjesztés napjainkban méltánytalanul háttérbe szorult, a magyar kutatók eredményeivel szinte alig találkozhat a nagyközönség, pedig mun­kájuk társadalmi és gazdasági haszna kézzelfogható. Rendezvényünkkel ezen kívánunk változtatni, melyen az Erő, a Kitartás és a Tudomány talál­ko­zik egymással. Az elő­adásokon és a kiállítóhelyeken A Földgömb számos szerzőjével személyesen is találkozhat az olvasó, a kutatómunka bemutatása és az élménybeszámolók folyamatosak e családi rendezvényen.

A részletes program megtekintéséhez látogasson el honlapunkra:  www.felfedezoknapja.info

További információ:

Sekoulopoulu Márta, (30) 650-6801

RES benedek varga felfedezok napja IMG 8301 0077

RES enedek varga felfedezok napja IMG 9161 0212

RES benedek varga felfedezok napja IMG 8540 0121

RES benedek varga felfedezok napja IMG 8139 0053

RES benedek varga felfedezok napja IMG 8016 0024

inverse everest expedicio

magyarkuti thaifold

nagy balazs atacama expedicio

banner 7PROBA eupolisz

banner fotopaly

banner arc 1

A megismerés kalandja!

Rendezvényünk a Facebookon

banner 2014 pedaloca