Magyar Földrajzi Múzeum

Balaton kutatás: A Magyar Földrajzi Múzeum az egykori Balaton Bizottság tevékenységét szeretné megismertetni a látogatókkal. Ennek keretében a múzeum a Balaton Bizottság történetéről mini kiállítást készít, a gyerekeket pedig kézműves foglalkozással várja az újrahasznosítás jegyében.

balaton legifelvetel

Az 1983 októberében, Érden megnyílt Magyar Földrajzi Múzeum célja a geográfiával, valamint a magyar utazókkal, földrajzi felfedezőkkel kapcsolatos tárgyi emlékek, kéziratok, levelek, naplók, expedíciós jelentések, könyvek, újságcikkek, képzőművészeti alkotások, személyi hagyatékok felkutatása, gyűjtése, megőrzése, tudományos feldolgozása és közkinccsé tétele. Állandó kiállításaink mellett évente 2-3 időszaki kiállítással várjuk látogatóinkat. A kiállítások, szervezett tárlatvezetések mellett nagy hangsúlyt helyezünk a helybeli általános- és középiskolákkal való kapcsolatra. Gyakoriak a múzeumi órák, foglalkozások, feladatmegoldással egybekötött vetélkedők, szakkörök. Nyári táboraink során a környezetvédelmi tudatformálás az elsődleges célunk. A földrajzot oktató pedagógusokkal történő kapcsolattartás rendszeres formája az előadással egybekötött szakmai továbbképzés.

Állandó kiállításaink:

Magyar utazók, földrajzi felfedezők

Az 1983-ban megnyílt kiállítás 205 m2-en kapott helyet, s hat egységre bontható. Külön teremben mutatjuk be a Magyar Földrajzi Társaság történetét. Az egész falat betöltő térképen követhetik nyomon a látogatók a 28 legjelentősebb magyar utazó, köztük Benyovszky Móric, Kőrösi Csoma Sándor, Cholnoky Jenő, Prinz Gyula, Reguly Antal, Magyar László, Teleki Sámuel, Almásy László, Stein Aurél, Germanus Gyula, Kittenberger Kálmán és Széchenyi Zsigmond útvonalát.

A Kárpát-medence tudományos feltárói

Külön állandó kiállítás mutatja be a történelmi Magyarország földrajzi és földtani feltáróit. Az 1988-ban megnyílt, Balázs Dénes által rendezett kiállítás elsősorban jeles geográfusainak, Teleki Pál (1879-1941) Cholnoky Jenő (1870-1950) és id. Lóczy Lajos (1849-1920) földrajzi munkásságát mutatja be. A kiállítás ízelítőt ad jeles geográfusaink, geológusaink tevékenységéből, valamint Magyarország ásványaiból. A térképészet magyar történetét bemutató termünk különlegessége egy Zeiss C5-ös sztereoplanigráf, mely magyarországi kiállításon kizárólag nálunk látható működőképes állapotban. Az utolsó teremben a "földalatti Magyarországnak", hazánk barlangjainak és karsztvidékeinek megismerés-történetét illusztrálja a kiállítás.

3276 expedíciós nap, Balázs Dénes a múzeumalapító geográfus újraolvasva

A múzeum alapítójának állít emléket a 3276 expedíciós nap, Balázs Dénes a múzeumalapító geográfus újraolvasva című állandó kiállítás. A tárlat egy „háromdimenziós” kézikönyv, melynek hét tematikus egységében (karsztok, sivatagok világa, őserdők világa, jég- és a vulkánok világa) nemcsak a földrajz szerelmesei érezhetik otthon magukat, hanem a földrajzjegytől függetlenül minden kíváncsi és a világra nyitott érdeklődő.

DSC 4400 korr

MFM-muzeumkert

Magyar Földrajzi Múzeum

Tudás, kaland, egzotikum – Cím: 2030 Érd, Budai út 4., Telefon: (06-23) 363-036, E-mail: info@foldrajzimuzeum.hu, Honlap: www.foldrajzimuzeum.hu, A nyitvatartást honlapunkon tekintheti meg!

Kapcsolódó anyagok: Magyar Földrajzi Múzeum

banner 7PROBA eupolisz

banner fotopaly

banner arc 1

A megismerés kalandja!

Rendezvényünk a Facebookon

banner 2014 pedaloca