2017. április 29., szombat 16:00 — Nagyszínpad

Út a Guinness rekordig

Előadó: 

2016. február 21-én Chilében, az Ojos del Salado nevű vulkánon, 6382 méteres tengerszint feletti magasságban – jelenlegi ismereteink szerint a világ legmagasabban fekvő merülhető állóvízében – dr. Tósoki Ernő, párja Nagy Patricia segítségével, az emberiség első 6000 méter feletti búvármerülését hajtotta végre. A világrekordként nyilvántartott 5900 méter körüli eredményt érdemben 1982-óta nem tudta túlszárnyalni senki, noha egy 6400 méter körüli merülés lehetősége, mint következő lépés már legalább 15 évvel ezelőtt kirajzolódott!

2016 őszén, egy hozzávetőleg 1 éves folyamat lezárásaként, a Guinness World Records hitelessé nyilvánította a magyar páros eredményét. Hogyan jutottak el a cél kitűzésétől, a kategória követelményeinek megváltoztatásán keresztül a világelsőségig? Miként sikerülhetett 2 embernek az, ami más lényegesen nagyobb lélekszámú expedícióknak nem? Ha kíváncsi vagy egy különleges világba tett látogatáshoz vezető elképesztő útra, mindenképp ott a helyed! 

buvar 2

buvar 1

Tósoki Ernő

Társával, Nagy Patriciával búvárként és hegymászóként évek óta vizsgálják az extrém magashegyi (5500 m feletti) búvármerülések különböző aspektusait, így különösen a nevezett tevékenység emberi szervezetre gyakorolt fiziológiai hatásait, technikai és taktikai követelményeinek fejlesztési lehetőségeit, valamint limnológiai perspektíváit. 2012-ben kutatássorozatot indítottak az extrém magasságban történő lélegzet visszatartás emberi szervezetre gyakorolt fiziológiai hatásainak tanulmányozása céljából.

banner 7PROBA eupolisz

banner fotopaly

banner arc 1

A megismerés kalandja!

Rendezvényünk a Facebookon

banner 2014 pedaloca