2017. április 29., szombat 14:00 — Nagyszínpad

A marsi víz nyomában

Előadó: 

Külső szomszédunk a múltban nedves bolygó volt: a csapadékkal táplált vízfolyások völgyhálózatot mélyítettek, a kráterek belsejét tavak, a mélyföldek területét pedig egy összefüggő óceán boríthatta. Ám a felszíni viszonyok átalakulása miatt a folyóvölgyek kiszáradtak, a tengerek befagytak, a megmaradt vízkészlet pedig a törmelékrétegbe szivárgott, szinte globális jégburkot eredményezve. Napjainkban a sziklás-kavicsos fagysivatagokat és jeges marsi dűnemezőket főként a szélerózió, az aprózódás és a lejtős tömegmozgások alakítják, de helyenként már fiatal vízmosásokat is sikerült megfigyelni és a felszíni törmelékréteg nedvességtartalma is valószínűsíthető.

Mindezek alapján a vörös bolygó nedvesebb, mint korábban gondoltuk és egy jövőbeli űrutazás során nem árt majd tudni, hogy merre induljunk H2O-t keresni!

 

Sik András

a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) alelnöke, bolygókutató. Kutatási területét a vörös bolygó jeges formakincse és napjainkban is zajló felszínalakító folyamatai jelentik. Több mint egy évtizede kíséri figyelemmel a Mars felfedezésének legújabb eredményeit, s szívesen vezetne egy kalandvágyó űrturista-csoportot külső szomszédunk fenségesen zord tájain!

banner 7PROBA eupolisz

banner fotopaly

banner arc 1

A megismerés kalandja!

Rendezvényünk a Facebookon

banner 2014 pedaloca