2017. április 29., szombat 17:00 — Nagyszínpad

A folyékony nitrogéntől a NASA szigetelőanyagokig

Előadó: 

Mit jelent a nanoporozitás és nanoszerkezet, valamint a nano mérettartomány? Az előadás kézzel fogható anyagokon, kisérleten keresztül mutatja be az alacsony és magas hőmérséklethez kapcsolódó szigetelés világát. Folyékony nitrogénnel bemutatott kísérletek számos aspektusból teszik látványossá a –190 °C-os hőmérsékleti körülményeket.

Hogyan lehet 1 mm vastag anyaggal hatékonyan gátolni a hőterjedést? Vajon vannak olyan szigetelőanyagok, melyek 1 cm-es vastagság mellett képesek a narancssárga izzás hőmérsékletét szigetelni? Mi a magyarázata a hatékony hőszigetelésnek?

Bemutatásra kerül a NASA által használt legsikeresebb hőszigetelő anyagcsalád. Ezeken a kérdéseken és a látványos kísérleteken keresztül szemléltethető a nano mérettartomány, miközben betekinthetünk a nanotudomány, valamint a nanotechnológia világába.

Az előadás a "Hétköznapi Űrkutatás" Roadshow része. Megrendelhető bárhol az országban! Ajánljuk iskoláknak, rendezvényszervezőknek, művelődési házaknak: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., www.stratolab.hu

temesi otto1

temesi otto2

Temesi O. Krisztián

Fizikus-mérnök MsC, kutatás-fejlesztési igazgató. Kutatási területei: a szobahőmérsékleten folyékony fémek és ötvözetek, amorf-nanokristályos anyagok, aktívált alumínium, oxigén- és vízgőzszűrés, ultra hőszigetelő anyagok, nano alumínium-hidrát és alumínium-oxid.

"Hiszem és vallom, hogy a kutatás fejlesztést teljes ívében szemlélve célszerű megvalósítani. Éppen ezért összehangban kell lennie az alap és alkalmazott kutatásnak valamint a technológiai fejlesztésnek, mely eredménye képpen még jobb lehetőség nyílik munkahelyek teremtésére profitábilis tevékenységként. A gyakorlatban anyagtudományi kutatási és fejlesztési eredmények segítségével oldunk meg ipari problémákat."

banner 7PROBA eupolisz

banner fotopaly

banner arc 1

A megismerés kalandja!

Rendezvényünk a Facebookon

banner 2014 pedaloca