2017. április 29., szombat 11:00 — Emeleti előadó

Víz a barlangokban

Előadó: 

A jelentősebb barlangokat (a lávabarlangoktól eltekintve) minden esetben a víz oldó munkájának köszönhetjük. A közvetlenül a csapadékvíz által létrehozott barlangokban a víz a barlang egész életében jelen van aktív patak formájában. (Ilyenek pl. az Aggtelek-jósvafői, vagy a bükki barlangok, külföldön pl. a szlovéniai és a Kentuckyban található óriás barlangok.) Más barlangok, amiket meleg vizes források oldottak ki, a terület kiemelkedése, a karsztvíz szintjének lesüllyedése után véglegesen (vagy átmenetileg) szárazzá váltak. (Ilyen pl. a budai rózsadombi barlangvidék, a tapolcai barlangok, a Villányi-hegység kristálybarlangjai, vagy Új-Mexikó világhírű barlangcsodái). Ezeket általában vízből kivált pazar kristályok díszítik, amiket az egykor a barlangjáratokat kitöltő, vagy oda beszivárgó víz hozott létre.

A vetített képes előadásában ízelítőt kapunk az általa felkeresett hazai és külföldi, részben egzotikus tájakon található barlangokban előforduló patakokról-folyókról-tavakról, és az ezekből kivált különleges ásványképződményekről.

jozsefhegyi barlang2

jozsefhegyi barlang

Leél-Őssy Szabolcs

Okleveles geológus, egyetemi docens, a földtudomány kandidátusa. Kutatási területe a barlangok, elsősorban hévizes barlangok keletkezése, fejlődéstörténete, képződményei. Az ELTE-n földtudományi-, földrajz- és környezettan szakos hallgatókat oktat az általános földtan tárgykörében. A Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat elnöke, a Magyarhoni Földtani Társulat társelnöke. Gyerekkora óta járja a világ magas hegységeit, karsztos tájait, és rengeteg barlangban megfordult a Föld közel 70 országában. Ha teheti, túráira gyakran magával viszi saját gyerekeit, tanítványait is.

banner 7PROBA eupolisz

banner fotopaly

banner arc 1

A megismerés kalandja!

Rendezvényünk a Facebookon

banner 2014 pedaloca