2017. április 29., szombat 12:00 — Emeleti előadó

Törékeny egyensúly: fókuszban a jeges-óceáni tengerjég

Előadó: 

Olvadó jövő? A jeges-óceáni tengerjég kiterjedése az utóbbi 40 év folyamán majd felére csökkent. A tengerjég kiterjedésének modellezése során olyan kérdésekre keressük a választ, hogy vajon mikorra várható a Jeges-óceán vizeinek jégmentessége, valamint, hogy milyen következményei lehetnek a sarkvidéki felmelegedésnek az ott elő előlények szempontjából.

2016 nyarán Alaszkában jártam tanulmányúton, mely kutatómunka során a fent feltett kérdésekre kerestem a választ. Előadásomban képekkel színesítve mutatom be alaszkai élményeim, mint például, amikor megpillantottam az Észak-Amerikai kontinens legmagasabb csúcsát. Vagy, hogy milyen érzés mikor túra közben egy Grizzley medve friss nyomait fedezi fel az ember...

DSC 3478 1

Topál Dániel

Egyetemi hallgató, az MTA FGI „2ka Paleoklíma” kutatócsoport tudományos diákköri munkatársa. Kutatási területe: idősor elemzés, jeges-óceáni tengerjég modellezés. Harmadéves meteorológia szakirányos hallgató  az ELTE-n. Középiskolás korában a Kutató Diákok Országos Szövetsége révén került kapcsolatba a tudományos kutatómunkával. Témavezetőjével, Hatvani Istvánnal két éve dolgozik együtt, mely munkájuk során idősorok elemzésével foglalkoznak. 2016 nyarán a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjprogram keretében Alaszkában, a Nemzetközi Északi-sarkvidék Kutató Intézetben járt tanulmányúton, ahol a jeges-óceáni tengerjég kiterjedésének modellezésével foglalkozott. Különösen érdekli az Északi-sarkvidéki éghajlatváltozás dinamikája, és annak közép-európai következményei.

banner 7PROBA eupolisz

banner fotopaly

banner arc 1

A megismerés kalandja!

Rendezvényünk a Facebookon

banner 2014 pedaloca